Saturday, November 8, 2008

Viies nädal - allikakriitiline lähenemine

Õppematerjalid:
allikakriitiline lähenemine | autoriõigused | avatud sisulitsentsid

Allikakriitilisest lähenemisest.
Oma eksimust allika õigsuse hindamisel praegu ei meenu. Küll aga seostub allikakriitilisusega järgnev näide. Aastal 1999 käis tohutu melu ümber aastatuhandevahetuse, põhinedes vääral kujutlusel et 1. jaanuaril 2000 algab uus aastatuhat. Ajakirjandusel oli ka sel teemal suu üsna vett täis ja väga-väga üksikud julgesid seda nimetada näiteks nelja numbri vahetuseks. Ka mitmete tuttavatega tekkis sel teemal vaidlusi. Otsisin siis autoriteetseid allikaid oma idee kinnituseks. Autoriteediks minu jaoks oli U.S. Naval Observatory kus artiklis The 21st Century and the 3rd Millennium - When Did They Begin? on selgelt kirjas: Similarly, the 1st millennium comprised the years AD 1-1000. The 2nd millennium comprises the years AD 1001-2000. The 3rd millennium began with AD 2001 and will continue through AD 3000.
Isegi meie tollane president Lennart Meri ütles ühes telesaates välja, et uus sajand ja aastatuhat algavad 01.01.2000. Tegemist oli aga ikka rohkem ärilise kampaaniaga, et vähese mõtlemisega inimestele rohkem kaupu ja teenuseid pähe määrida. Eesti Näitused reklaamisid pidulikku sajanduvahetuse üritust, mille peale saatsin neile märgukirja viitega eeltoodud allikatele, et see pole ju veel sajandivahetus. Sain vastuse, et nii teevad ju kõik. Ja sinnapaika see jäi. Paar kuud pärast seda melu sain aga samadelt korraldajatelt kirja, milles nad avaldasid mulle tunnustust, et olin sel teemal õige asja eest sõna võtnud.

Avatud sisulitsentsid.
Leidsin huvitavaid pilte, mida saaks kasutada.
Litsentsi on oma tehtud pildile vabaks andnud hispaaniakeelse Wikipedia autor Txo. See pole ilmselt päris õige nimi, aga otsides ma päris nime ei leidnudki.
en:Public domainPublic domain I, the copyright holder of this work, hereby release it into the public domain. This applies worldwide.

In case this is not legally possible:
I grant anyone the right to use this work for any purpose, without any conditions, unless such conditions are required by law.











Son of Citation abiga tegin APA kirje
Txo, (2007,12). Image:331 FO.jpg. Retrieved November 9, 2008, from Wikimedia Commons Web site: http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:331_FO.jpg

No comments: